In scopul de a corecta distorsiunile sferice, aberatiile cromatice etc. care apar deobicei la o lentila, se folosesc lentile compuse, pentru a corecta aceste defecte. Daca prin compunerea mai multor lentile efectul de reflectie creste geometric astfel incat o proportie mare de lumina este pierduta si o mica parte este transmisa mai departe. De aceea se impune o solutie care sa permita cresterea numarului de straturi de depunere.

EBC si Fujifilm

Procesul de depunere prin fascicul de electroni - EBC

Procesul de depunere a fost introdus ca o masura de a reduce lumina reflectata; cu cat mai multe straturi de depunere cu atat mai putina lumina este reflectata. De cate ori lumina trece prin suprafata unei lentile o parte este transmisa mai departe iar o parte este reflectata.

Care sunt diferentele?

Procesul de depunere prin metoda EBC, dezvoltata de Fujinon este cea mai avansata din lume si aduce avantaje care nu pot fi obtinute prin procesele de depunere conventionale.

Primul avantaj este numarul de straturi care pot fi depuse pe suprafata unei lentile. Pana la 11 straturi separate se pot aplica in timpul procesului, toate straturile contribuind la transmiterea aproape perfecta a luminii.

Deasemenea procedura permite obtinerea de depuneri mult mai uniforme si mai subtiri, ceea ce imbunatateste foarte mult aria de vizualizare prin lentila. Temperatura mare obtinuta in timpul procesului permite depunerea de materiale cum ar fi ZrO2 , pentru stratul de imbunatatire a transmiterii de lumina in spectrul UV-apropiat (mai putin de 300 nm) si infrarosu IR (~8 μm), care prin metoda standard cu filament fierbinte nu ar fi posibil de obtinut.

Cum se face?

Procesul de depunere prin metoda EBC este realizat prin utilizarea a doua componente principale: o camera vidata si un tun cu fasciul de electroni. Odata ce starea de vacuum este realizata, tunul cu fascicul de electroni incepe sa bombardeze materialul de depunere. Cand temperatura de 2700 °C este obtinuta, materialul de depunere este vaporizat si incepe sa se depuna pe suprafata lentilei. Intregul procedeu permite un control precis al procesului de depunere.

• Imagini cu culori naturale. Cele 11 straturi obtinute prin procedeul EBC, permit o mai buna transmisie a luminii, implicit un spectru de lumina mai larg va traversa lentila. Procedeele de depunere standard permit un numar mai redus de straturi de depunere, ceea ce are ca rezultat o reducere a spectrului de lumina care traverseaza lentile si deci o parte din spectru va fi reflectat rezultatul fiind o imagine cu nuanta spre galben sau albastru. Lentilele Fujinon EBC vor reflecta mai putina lumina, permit un spectru mai larg al luminii sa traverseze lentila si ca rezultat imaginile vor avea culori naturale.

• Lentilele cu depunere prin EBC ofera detalii mult mai clare. Din cauza absentei reflectiei si transmiterii unui spectru de lumina superior, imaginile sunt redate in culori vii si contrast exceptional.

Avantajele lentilelor acoperite EBC

Rezultatul depunerilor astfel realizate ofera beneficii care nu ar putea fi obtinute prin metodele clasice de depunere:

• Practic elimina reflectia. Cele 11 straturi depuse prin EBC permit transmisia luminii in proportie de 99.8% si numai 0.2% este reflectata. Practic lumina reflectata de suprafata lentilei este eliminata.

• Elimina umbrele din fotografiile luminate din spate. Umbrele de imagine care apar in fotografiile iluminate din spate sau lateral sunt reduse drastic, comparativ cu fotografiile luate prin lentile conventionale. Prin urmare puteti face fotografii folosind lentile acoperite prin EBC Fujinon in situatii in care normal ar fi imposibil folosind alte lentile.